Vinkit eko-pyykkäreille

Vuodet vierivät ja maailma muuttuu, myös kodin askareet sen mukana. Jos vertaa nykyhetkeä menneeseen, voi jokainen tyytyväisenä todeta olevansa eko-pyykkäri, sillä niin käytettävien kemikaalien, energian kuin vedenkin määrä on huimasti vähentynyt.
Jos haluaa parantaa entisestään, voi tehdä lisää pieniä muutoksia, joilla on suuri vaikutus. Näin kuormitus ympäristölle sekä myös itse vaatekaapin sisällölle on vähäisempi.

Mistä aloittaa?

Pyykin määrän vähennys on looginen lähtöruutu, mutta kuinka toteuttaa tämä käytännössä hektisen arjen keskellä? Helposti; ole tarkempi ja mieti onko vaate todella pesun tarpeessa, vai selvitäänkö esimerkiksi pelkällä tuuletuksella tai kohdennetulla tahranpoistolla. Tahranpoisto on muuten tarkkaa puuhaa ja se kannattaakin tehdä heti tahran synnyttyä.
Älä pese vajaita koneellisia
Voit nyt onnitella itseäsi pyykin määrän vähentämisestä ja siirtyä seuraavan haasteen pariin, joka on pesukertojen vähentäminen. Vältä siis vajaiden koneellisten pyöritystä ja mieti pyykkäyksen tarve tarkemmin; pesukone on tarpeeksi, muttei liian täynnä kun koneeseen jää noin nyrkin kokoinen tila siten, ettet paina pyykkiä kasaan kädelläsi. Uusista tavoista kiittävät niin kukkarosi kuin ympäristökin.
Oikean pesuohjelman valinta
Pyykit tulee toki aina pestä pesuohjeen mukaan, mutta voit myös itse tarkastella onko vaate niin likainen, että se vaatii pesua korkeassa lämpötilassa. Suurimmalle osalle vaatteista riittää pesu 30 asteessa, jos ennen pesua on huolehdittu mahdollisten tahrojen poistosta. Pesukoneen optimaalisen toiminnan vuoksi tulisi silti huomioida säännöllinen pesu 60 asteessa, joten pese siksi alusvaatteet, sukat ja lakanat sekä pyyhkeet aina 60 asteessa.

Oikean pesuaineen valinta – suosi mietoa

Lumme pyykinpesunesteistä jokainen on ympäristömerkitty. Joutsenmerkityn tuotteen tulee täyttää tiukat kriteerit, ottaen huomioon tuotteen koko elinkaaren ja sen aiheuttamat vaikutukset ympäristölle. Joutsenmerkki myönnetään tuotteelle ainoastaan silloin, jos se on yhtä tehokas kuin vastaava, joutsenmerkitön tuote.
Pesuaineen oikea annostelu
Määrä ei tässä tapauksessa takaa laatua, eli pesuainetta ei kannata hölvätä koneeseen yli suositeltua määrää. Se kerryttää pyykkiin saippuajäämiä sekä tarpeettomia kemikaaleja pesuveteen, jotka kuormittavat ympäristöä turhaan.
Huolehdi pesukoneesta
Oikein huollettu pesukone on pitkäikäisempi ja pesee pyykin paremmin, kuin laiminlyöty kone. Huollathan siis pesukonetta ideaalisesti noin nelisen kertaa vuodessa, puhdistamalla sen valmistajan ohjeen mukaan.
Kodinkoneiden tuotannossa sekä kuljetuksessa kuluu myös energiaa, jonka lisäksi ne sisältävät ympäristölle haitallisia raaka-aineita. Niitä voidaan onneksi nykyään uusiokäyttää, joten mitä pidempi pesukoneen käyttöikä on, sen enemmän ympäristö kiittää.
Kun tienne erkanevat pesukoneen kanssa, huolehdithan koneen oikeaoppisesta kierrätyksestä oman asuinalueesi jätehuolto-ohjeen mukaan.