Rakkolaastarit haavan hoitoon

Rakkuloita ilmestyy jalkoihin tavallisimmin uusien ja tiukkojen kenkien käytön yhteydessä. Rakkuloita tulee useimmin lämpimällä säällä kuin kylmällä ja silloin, kun jalat ovat lämmenneet sekä turvonneet vaikka urheilun, kävelyn tai lämpimän sään vuoksi.

Nesteen täyttämä rakkula on kehon muodostama ”suoja” hankautuneelle ihoalueelle ja se itseasiassa auttaa ihoa parantumaan paremmin. Moni ei tiedä tätä ja puhkoo rakkulan tyhjentäen näin nesteen sen sisältä, mikä lisää infektioriskiä ja saattaa viivästyttää ihoalueen paranemista.

Rakkuloiden syntyä voikin ennaltaehkäistä kätevästi sisäänajamalla uusia kenkiä pienissä pätkissä ennen niiden jalkaan vetämistä pidemmäksi ajaksi kerrallaan. Sisäänajo tulisi suorittaa sukat jalassa, jos mahdollista. Näin kenkä pehmenee hieman ja huomaat ne kohdat, joista kenkä mahdollisesti puristaa jalkaa.

Voit myös käyttää rakkolaastareita ennaltaehkäisevästi juuri niihin kohtiin, joista jalkine puristaa, näin iho ei pääse vahingoittumaan ja varsinaista rakkulaa syntymään. Jos kuitenkin saat rakkulan, puhdista alue huolellisesti, kuivaa se ja aseta rakkulan päälle rakkolaastari, jonka alla rakkula saa rauhassa parantua. Rakkolaastarissa on pieni alue, jolla ei ole tarraa, joka tulee asetella tarkasti rakon päälle. Näin alue paranee entistäkin nopeammin laastarin alla.

Anna laastarin olla rauhassa paikoillaan niin kauan kuin se irtoaa, puhdista sitten rakon alue uudelleen ja jos iho on vielä ärtynyt, levitä tarpeen mukaan uusi rakkolaastari. Yritä myös minimoida paine vahingoittuneella ihoalueella ja valitse jalkaan kengät, jotka eivät hankaa rakkulaa.