5 vinkkiä keittiöhygieniaan

Keittiö on kiistatta kodin sydän. Keittiön puhtaus edistää terveyden lisäksi viihtyvyyttä.

Sanomattakin selvä: puhdas keittiö on perusjuttu keittiöhygieniassa. Näillä viidellä vinkillä pidät bakteerit kurissa. Hyvät tavat kannattavat!

1. Pese kädet

Ota tavaksi  pestä kädet usein. Tee se ennen ruoanlaittoa, eri raaka-aineiden käsittelyn välissä ja ruoanlaiton päätteeksi. Ennen keittiötöitä kannattaa riisua korut, kuten sormukset ja rannerenkaat, joiden sopukat ja pinnat tarjoavat bakteereille piilopaikkoja. Ja eihän enää ketään tarvitsee muistuttaa, että kädet pestään vessassa käynnin jälkeen?

2. Puunaa pöydät ja tasot

Mikä on yksinkertaisin ja tärkein keittiöhygieniaa edistävä tapa? Pidä pöydät ja työskentelytasot puhtaina ja siisteinä. Se helpottaa työskentelyä ja hidastaa bakteerien leviämistä. Mieti, mitä kaikkea tasoilla käy! Ruokaa, ostoskasseja, avaimia, lompakkoja, puhelimia, koulukirjoja...  Tasot kaipaavat pyyhkimistä useammin kuin uskotkaan.

3. Tiskiliina ja keittiöpyyhe vaihtoon

Kostea liina, jota on käytetty monta kertaa, on oiva kasvuympäristö bakteereille. Huuhtele tiskirätti, väännä ja ripusta kuivumaan. Vaihda keittiöpyyhe usein. Myös tiskirätti pitäisi vaihtaa tiheämmin kuin uskotkaan. Muistitko, että keittiöliinat pestään 60-asteen pesussa?

4. Puhdas veitsi ja puhdas leikkuualusta eri raaka-aineille

Tästä lipsutaan usein! Kukaan ei kaipaa turhaa tiskiä, mutta keittiöhygienian kannalta on välttämätöntä, että leikkuulautoja on monta, jos raaka-aineitakin on paljon. Älä koskaan käytä samaa veistä ja alustaa kasviksille, lihalle ja kalalle. Tai jos käytät, pese lauta välillä huolellisesti.

5. Pese jääkaappi

Jääkaapissa on yllättävän paljon pieniä ruoanmurenia ja ruokatahroja. Niissä voi kehittyä todellinen bakteeripommi. Ne voivat myös pilaannuttaa muita ruokia sekä vihanneslokerossa että tasoilla. Pidäthän säännöllisesti silmällä myös jääkaapin lämpötilaa, jotta se pysyy riittävän alhaisena.

Tyhjennä jääkaappi kokonaan ennen sen pintojen ja seinien pesua. Inventaarin yhteydessä voit hävittää pilaantuneet ruoat. Muista, että parasta ennen -päiväys on eri asia kuin käytettävä ennen -päiväys. ”Parasta ennen ei ole huonoa sen jälkeen”.

Lumme Keittiö -puhdistussuihke sisältää tarkoin valittuja ainesosia ja se on joutsenmerkitty. Puhdistussuihke poistaa tehokkaasti lian ja rasvan. Suihkuta sitä jääkaappiin ja kuivaa pinnat pyyhkeellä. Jääkaapin lasipintojen pesuun sopii myös Lumme Yleispuhdistussuihke.

Vanhaan ruokaan kertyy joskus nopeasti bakteereja. Säilytä ruoka-aineet kannellisissa rasioissa – ja muistathan lajitella? Ota roskien vienti säännölliseksi tavaksi, vaikkei roskapussi olisikaan vielä täpötäynnä.